Terveellinen ravitsemus ja uniterveys
Riittävä, terveellinen ja monipuolinen ravitsemus on hyvinvoinnin kulmakivi. Uudet kansalliset ravitsemussuositukset julkaistiin marraskuussa 2024. Ruokapyramidi havainnollistaa, mistä terveyttä edistävä ravitsemus rakentuu.

Lautasmalli on käyttökelpoinen apu terveellisen ruokailun koostamiseen. Puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljännes perunalla tai täysjyväviljatuotteilla ja neljännes lihalla, kalalla tai palkokasveja sisältävällä kasvisruualla. Terveellinen ruokavalio voi ehkäistä sairauksien puhkeamisessa ja tukea sairauksien hoidossa. Tarvitsemme riittävästi ravintoa, jotta pysymme arjessa toimintakykyisinä.

Lue lisää terveellisestä ravitsemuksesta
Uniterveys
Riittävällä nukkumisella on valtava merkitys hyvinvointiin ja unen puutteella näyttää nykytiedon valossa olevan vaikutus erilaisten sairauksien synnyssä. Riittämätön uni voi vaikuttaa aivoterveyteen. Uni vaikuttaa myös muistiin ja oppimiseen.
Liian vähäinen liikkuminen, huono ravitsemus ja stressi voivat vaikuttaa haitallisesti uneen. Väsyneenä voi olla vaikeampi jaksaa pitää huolta muista hyvinvoinnin osa-alueista, kuten liikkumisesta, terveellisestä ravitsemuksesta ja sosiaalisista suhteista. Unentarve on yksilöllinen, mutta keskimäärin aikuinen tarvitsee 6-9 tuntia unta vuorokaudessa. Riittävään uneen panostaminen on satsaus omaan hyvinvointiin. Tilapäinen unettomuus on osa normaalia elämää, eikä siitä tarvitse huolestua, jos arki sujuu ja koet elämänlaatusi hyväksi. Jos uniongelmat pitkittyvät tai huomaat niiden vaikuttavan negatiivisesti arkeesi ja hyvinvointiisi, kannattaa niihin hakea apua. Voit myös kokeilla unen omahoito-ohjelmia.