Siirry sisältöön

Ulkoilu- ja retkeilyreitit sekä laavut ja kodat

Mikkelin kaupunki

Mikkelin alueen vaihtelevissa maastoissa risteilee monia ulkoilureittejä ja kuntopolkuja. Osalla reiteistä sijaitsee lihaskunnon kohottamiseen tarkoitettuja suorituspaikkoja ja ulkoliikuntavälineitä sekä laavu tai kota. Talvisin useat reitit muuttuvat hiihtoladuiksi. Ulkoilureittien kartat sekä latukartat löytyvät karttalinkeistä.

Kalevankankaalla on lenkkeilijöille ja pyöräilijöille 2,8 km, 4,2 km ja 6,2 km monikäyttöreitit, joita hoidetaan myös talvisin.

Keskustan alueella on myös kaksi kaunista luontopolkua:

Kalevankankaan luontopolulla esitellään Kalevankankaan harjuluontoa, joka edustaa harvoja säilyneitä yhtenäisiä harjualueita Mikkelin alueella aiemmin laajemmin sijainneesta harjujonosta. Luontopolulla esitellään kasvien ja eläinten lisäksi jääkauden ihmeitä, pohjaveden muodostumista ja paikallista historiaa. Samalla halutaan kohdistaa huomiota luonnon monimuotoisuuteen ja luonnonsuojeluun. Marjaana Kovasen värikkäät ja eloisat kuvitukset kannustavat sekä lapsia että aikuisia pysähtymään taulujen ääreen. Luontopolun on suunnitellut Suomen luonnonsuojeluliiton Suur-Savon yhdistyksestä Timo Lehtonen ja Markku Nironen. Toteutuksesta ovat vastanneet yhdessä luonnonsuojeluliiton kanssa Mikkelin seudun ympäristöpalvelut ja Mikkelin kaupungin työllisyyspalvelut. Polku on merkitty valkoisilla tauluilla, joissa on saukon kuva ja musta nuoli.

Urpolan luontopolku polveilee Urpolan joen ja vanhan myllymiljöön tuntumassa. Lisätietoa luontopolusta ja yhteydessä toimivasta Urpolan luontokeskuksesta löytyy sivupalkin linkin takaa.

Sivun sisältö
Maksullisuus: Palvelu on maksuton
Alue: Mikkeli
Palvelun kieli: fi

Yhteystiedot

palvelupaikka

Kalevankankaan ulkoilureitit

Kalevankankaalla on useita valaistuja ulkoilureittivaihtoehtoja, joissa voi lenkkeillä kesäisin ja hiihtää talvisin. Hiihtolatuja on yhteensä noin 36 km yhdyslatuineen. Reitit ovat yhteydessä toisiinsa. Reittejä on sekä helppoja, keskivaativia että vaativia vaihtoehtoja. Osalla reiteistä voi hiihtää molempiin suuntiin. Lisäksi talvisin Kalevankankaalta on yhdyslatu Latupirtille.

Talvella kävelijöille ja pyöräilijöille on käytössä seuraavat monikäyttöreitit: Nallepolku 2,8 km, Otson oikaisu 4,2 km ja Karhun kiertämä 6,2 km. Hanhilammen ympäri kulkee lisäksi noin 3 km:n mittainen Kalevankankaan luontopolku, joka on merkattu valkoisin, saukon kuvilla varustetuin merkein.

Kalevankankaan ulkoilureittien/latujen lähtöpaikalta noin 1,6 km päässä helppoa latu-uraa pitkin on laavu, jossa nuotiopaikka. Tenniskenttien läheisyydessä, ulkoilureitin varrella sijaitsee ulkokuntoiluvälineitä.

Käyntitiedot

Raviradantie 21
50100 Mikkeli
palvelupaikka

Peitsarin ulkoilureitit

Peitsarissa on 2,1 kilometrin valaistu ulkoilureitti, jossa voi kesäisin lenkkeillä ja talvisin hiihtää. Reitillä sijaitsee ulkokuntoiluvälinepiste.

Käyntitiedot

Arinakatu 2B
50170 Mikkeli
palvelupaikka

Rantakylän ulkoilureitit

Rantakylässä on valaistuja ulkoilureittivaihtoehtoja, joilla voi lenkkeillä kesäisin ja hiihtää talvisin. Valittavana on kolmen ja viiden kilometrin reitit. Jäätilanteen salliessa tehdään yhdysladut Latupirtille ja Urpolaan.

Lisäksi ulkoilualueella sijaitsee kaupungin ainoa ensilumenlatu, joka otetaan käyttöön marraskuun alkupuolella, keleistä riippuen. Välittömässä läheisyydessä sijaitsevat myös Rantakylän ulkokentät sekä Viihdeuimala Rantakeidas.

Käyntitiedot

Kunnanmäki 3B
50600 Mikkeli
palvelupaikka

Sydänmaan retkeilyalue

Sydänmaan retkeilyalue sijaitsee Anttolassa, noin 3,5 kilometriä tieltä 62. Mikkelistä ajetaan kantatietä (62) pitkin 26 kilometriä ja käännytään oikealle Sydänmaantielle. Heti Sydänmaantieltä jatketaan matkaa vasemmalle Sipiläntielle, jota ajetaan 1,1 kilometriä ja käännytään oikealle johtavalle hiekkatielle. Parkkipaikka sijaitsee 1,6 kilometrin päässä ja reitille on opasteet metsän reunassa.

Reitti on pituudeltaan noin kuusi kilometriä, ja siihen sisältyy erittäin haastavia nousuja ja kiemurtelevia polkuja. Sydänmaalla sijaitsee Rakokallion luonnonsuojelualue, jossa on jääkauden aikana syntynyt syvä ja erikoinen kalliohalkeama. Halkeama on noin 10 m syvä ja kymmeniä metrejä pitkä. Rakokallioille kannattaa ottaa mukaan taskulamppu, jotta luonnonilmiötä pystyy ihailemaan tarkemmin.

Rakokallion päällä on nuotiopaikka. Puut kannetaan mukana parkkipaikalla sijaitsevasta puupinosta. Varmin keino on tuoda omat puut mukanaan.

Reitillä sijaitsee Mäkilammen laavu, jossa on polttopuut valmiina, mutta retkeilijän on varauduttava puiden pilkkomiseen ja omin sytytystarvikkein.
Mäkilammen laavun koordinaatit: 61 33.363 N, 27 36.335 E.

Retkeilyreitin läheisyydessä on ampumarata, joten reitillä tulee kulkea vain merkattua ja opastettua polkua pitkin.

Käyntitiedot

Sipiläntie 350
52100 Anttola
palvelupaikka

Säynätin retkeilyreitti

Säynätin retkeilyreitti on Ylä-Säynätjärven eteläpäässä sijaitseva lähiretkeilyalue. Tieyhteys alueelle kulkee Anttolantieltä (62) Metsä-Sairilantielle, josta on opastus perille. Anttolantieltä käännytään vasemmalle Metsä-Sairilantielle, jota jatketaan 4 km ja käännytään oikealle Jokilahdentielle. Jokilahdentietä 1km, josta käännytään vasemmalle ja jatketaan perille. Vaihtoehtoinen reitti: Mikkelistä kohti Kuopiota 5-tietä pitkin ja käänny oikealle Parkkilantielle heti Tertin Kartanon jälkeen. Käänny Parkkilantieltä oikealle Metsä-Sairilantielle ja jatka edellä mainittujen ohjeiden mukaisesti opasteita seuraten.

Retkeilypolku alkaa Ylä -Säynätjärven länsirannalta Kaunisniemestä. Koko reitin (pituus noin viisi kilometriä) läpikäymiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. Varusteiksi käyvät normaalit retkeilyvarusteet.

Säynätin retkeilyreitin yhteydessä on esteetön kota ja-wc . Vuonna 2021 samalle alueelle valmistui esteetön laituri ja ulkotulipaikka, joka sijaitsee kodalta noin sadan metrin päässä. Kodan ympärillä on iso terassi, jossa myös rakennettu tulipaikka. Kodalla on runsaasti parkkitilaa. Kotaa ennen noin 200 m on myös hyvin parkkitilaa. Kodalta on opasteet Säynätin retkeilyreitille. Retkeilyreitin varrella sijaitsee Porttiojan laavu (ei wc) ja Säynätinsaaren tulipaikka. Toinen tulipaikka löytyy niemen kärjestä kodan takaa Kaunisniemestä. Porttiojan laavu, jossa on tilaa 5 henkilölle, sijaistee kallion kupeessa suojassa tuulelta noin 1,5 km kodalta. Laavun edessä on tulipaikka. Polku laavulle on paikoittain vaikeakulkuista ja osalla matkaa on pitkospuut. Säynätinsaaren tulipaikalle on matkaa kodalta noin 1,5 km. Polttopuut kannattaa ottaa sekä laavulle että tulipaikoille mukaan kodalta.

Säynätin kodan koordinaatit: 61 39.55 3 N, 27 24.074 E
Porttiojan laavun koordinaatit: 61 39.107 N, 27 23.718 E
Kaunisniemen tulipaikan koordinaatit: 61 39.595 N, 27 24.161 E

Käyntitiedot

Jokilahdentie 8
50350 Norola
palvelupaikka

Tuppuralan ulkoilureitit

Tuppuralassa on 2,3 kilometrin valaistu ulkoilureitti, jossa voi lenkkeillä kesäisin ja hiihtää talvisin. Kelien salliessa ajetaan jäälatu Salosaaren ympäri. Reitillä sijaitsee ulkokuntoiluvälinepiste.

Käyntitiedot

Talaskatu 9
50190 Mikkeli
palvelupaikka

Urpolan ulkoilureitit

Urpolassa on useita valaistuja ulkoilureittivaihtoehtoja, joissa voi lenkkeillä kesäisin ja hiihtää talvisin. Valittavana on 2,5; 5, ja 10 kilometrin reitit. Urpolan 10 kilometrin reitin varrella on Urpolan laavu ja 10 kilometrin ja 5 kilometrin reitin varrella Laajalammen laavu. Molemmilla laavuilla on nuotiopaikka.

Jäätilanteen salliessa tehdään Urpolasta yhdysladut Rantakylään ja sieltä Latupirtille.

Lähtöpisteen läheisyydessä, Urpolan hiekkatekonurmen lähellä, sijaitsee ulkokuntoiluvälinepiste. Välittömässä läheisyydessä sijaitsevat myös Urpolan muut ulkokentät.

Käyntitiedot

Hietakatu 2
50130 Mikkeli
lisätietoja

Mikkelin kaupungin verkkosivut

Mikkelin kaupungin verkkosivut

lisätietoja

Softroi - Latujen ja kenttien hoitotiedot

Hiihtolatujen ja kenttien hoidon seurantajärjestelmä. Järjestelmästä näet keskustan ja Ristiinan latujen ja kenttien reaaliaikaiset hoitotiedot ja sijainnin, latukartat, latujen pituudet ja valaistuksen.