Siirry sisältöön

Omaishoidon tuki

Etelä-Savon hyvinvointialue

Omaishoito tarkoittaa tilannetta, jossa ihminen alentuneen toimintakykynsä takia tarvitsee hoitoa ja huolenpitoa, joka järjestetään hänen omassa kodissaan omaisen tai läheisen avulla. Omaishoitotilanne voi syntyä vähitellen: omainen auttaa yhä enemmän joissakin arjen toimissa, kunnes huomaa, että läheinen ei enää selviydykään ilman apua. Joskus taas omaishoitotilanne syntyy äkillisesti sairauden tai vammautumisen seurauksena esimerkiksi silloin, kun perheeseen syntyy vammainen lapsi.

Omaishoidon tuki on kokonaisuus, jonka muodostavat hoidettavalle annettavat palvelut, omaishoitajalle annattava hoitopalkkio ja vapaat sekä omaishoitoa tukevat palvelut. Kokonaisuus suunnitellaan ja määritellään yksilöllisesti jokaiselle omaishoitoperheelle.

Sivun sisältö
Maksullisuus: Palvelu on maksuton
Alue: Enonkoski, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pieksämäki, Puumala, Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava
Palvelun kieli: fi

Toimi näin

Voit täyttää Omaolo-palveluarvion, kun sinä tai läheisesi olette harkinneet omaishoidon tuen hakemista. Saat vastaustesi perusteella arvion, oletko sinä tai läheisesi oikeutettu hakemaan tukea. Huomioi, että et voi kuitenkaan hakea tukea Omaolossa. Näet yleiset ohjeet, joiden mukaan voit toimia

Omaishoidon tukea voit hakea olemalla yhteydessä ikääntyneiden asiakasohjaukseen. Ikääntyneiden asiakasohjauksen tavoitat puhelimitse tai sähköisesti chatissa ja kiireettömällä yhteydenottopyynnöllä.

Voit hakea palvelua myös täyttämällä iäkkäiden palvelujen hakemuksen.

Palveluohjaaja tekee palvelutarpeen arvioinnin yhdessä omaishoitoperheen kanssa. Palvelut järjestetään yksilöllisesti tarpeenne mukaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Omaishoidon tuen myöntämisen lähtökohtana on, että hoidettavan omainen tai läheinen haluaa ryhtyä omaishoitajaksi ja hoidettava hyväksyy hänet hoitajakseen.

Tuen myöntämisen ja maksettavien palkkioiden perusteena on hoidon sitovuus ja vaativuus. Lapsilla hoitotyön sitovuutta verrataan saman ikäisten terveiden lasten tarvitsemaan hoitoon ja huolenpitoon.

Avuntarve pelkästään kodinhoidollisissa tehtävissä ja asioinneissa ei oikeuta omaishoidontukeen.

Omaishoitajana voi toimia hoidettavan omainen tai läheinen, täysi-ikäinen henkilö. Omaishoitajan on terveytensä ja toimintakykynsä puolesta oltava kykenevä omaishoitajaksi.

Hoidettavan kotiolojen tulee olla omaishoidolle sopivat.

Yhteystiedot

verkkoasiointi

Eloisan chat-palvelu

Eloisan chat tarjoaa maksuttomat, helppokäyttöiset ja paikasta riippumattomat palvelut.

Chatissa voi asioida anonyymina, mutta tarvittaessa myös tunnistautuminen on nopeaa ja turvallista verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla.

verkkoasiointi

Iäkkäiden palvelujen hakemus

Voit hakea tällä hakemuksella iäkkäille myönnettäviä sosiaalipalveluja. Sinuun otetaan yhteyttä hakemuksen jatkokäsittelyä varten. Jos olet uusi asiakas, hakemuksen käsittely voi edellyttää palvelutarpeen arviointia.

verkkoasiointi

Omaolo

Kysely on tarkoitettu tilanteisiin, jos sinä tai läheisesi olette harkinneet henkilökohtaisen avun hakemista.

Sinä tai läheisesi voisitte saada apua esimerkiksi silloin, kun tarve avulle liittyy arkisiin toimintoihin ja on jatkuvaa. Henkilökohtainen apu on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat vaikeavammaisia eikä avun tarve johdu pääasiassa ikääntymisen vaikutuksista toimintakyvylle.

Kysely auttaa arvioimaan oikeutta henkilökohtaiseen apuun. Kysely on suuntaa antava eikä se ole päätös palvelun saamiselle. Täytä kysely huolella.

Omaolossa voit aloittaa monien julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käytön nopeasti ja helposti - vaikka kotisohvaltasi. Omaolosta saat tilanteeseesi sopivat suositukset, jotka perustuvat tieteelliseen tutkimukseen ja kansallisiin kriteereihin. Omaolo yhdistää sinut tarvittaessa oman alueesi ammattilaiseen ja ajanvaraukseen.

Omaolo on lääkinnällinen laite.

Palveluajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
verkkoasiointi

Työikäisten palvelujen sähköinen hakemus

Sähköisellä lomakkeella voit hakea työikäisten sosiaalipalveluja.

puhelinasiointi

Asiakasohjaus ikääntyneille

Saat ohjausta ja neuvontaa ikääntyneiden palveluista.

Palveluajat
Ma–pe 09:00–15:00
palvelupaikka

Monitoimijakeskus Omatori

Omatorilla palvelemme sinua kokonaisvaltaisesti ja neuvomme sinua löytämään tarpeisiisi sopivat palvelut. Olemme kohtaamispaikka, jossa eri alojen ammattilaiset ja vapaaehtoiset ovat helposti saatavilla.

Omatori tarjoaa asiakkailleen palvelua ja toimintaa yhteistyössä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden voimin. Omatorilla sinua palvelevat Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa, Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, Mikkelin Tuomiokirkkoseurakunta, hieroja Hannu Tarkiainen, Elämäsi kunnossa terveyspalvelut Oy ja ONNI hoiva. Teemapäivissä ja tapahtumissa on mukana laajasti myös muita yhteistyökumppaneita.

Palvelemme erityisesti ikääntyviä, vammaisia henkilöitä ja kaikenikäisiä omaishoitoperheitä sekä läheisiä, mutta kuka vain on tervetullut hyödyntämään esimerkiksi hyvinvointipalvelujamme tai mukaan vapaaehtoistoimintaan!

Käyntitiedot

Porrassalmenkatu 21
50100 Mikkeli

Lisätietoja: 2. kerros

Postiosoite

Porrassalmenkatu 21
50100 Mikkeli

Lisätietoja: 2. kerros

Hektori, ohjaaja
+358 40 138 1326
Palveluajat
Omatorin aukioloajat
Ma–pe 08:00–16:00
Kohtaamispisteen kahvio
Ma–to 10:00–14:00
Arki- ja hyvinvointiteknologian näyttelytila Hektori
Ke 08:00–11:00
Ikäneuvolan terveydenhoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta
Ma–pe 08:00–10:00
lomakkeet

Iäkkäiden palvelujen hakemus

Voit hakea Iäkkäiden palveluja tulostettavalla hakemuslomakkeella, jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä lomaketta.

Lataa lomake (PDF)
lomakkeet

Lapsiperheiden palvelujen hakemus

Voit hakea lomakkeella lapsiperheiden palveluja.
Tee hakemus ensisijaisesti alueellisella sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.etelasavonha.fi/sahkoinen-asiointi/

Lataa lomake (PDF)
lomakkeet

Työikäisten palvelujen tulostettava hakemus

Tulostettavalla lomakkeella voit hakea työikäisten sosiaalipalveluja.
Tee hakemus kuitenkin ensisijaisesti alueellisella sähköisellä lomakkeella Etelä-Savon hyvinvointialueen verkkoasioinnin kautta.

Lataa lomake (PDF)
lomakkeet

Vammaispalveluhakemus

Lomakkeella voit hakea vammaispalveluja.
Tee hakemus kuitenkin ensisijaisesti alueellisella sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.etelasavonha.fi/sahkoinen-asiointi/

Lataa lomake (PDF)
lisätietoja

Etelä-Savon Omaishoidon tuen soveltamisohje 2024 (pdf)

Tämä soveltamisohje sisältää tietoa siitä, miten Etelä-Savon hyvinvointialue järjestää, tuottaa ja toteuttaa omaishoitoa tukevia palveluja. Soveltamisohjeessa kuvataan omaishoidon tuen toimintamalli, tunnistamisesta omaishoidon päättymiseen liittyviä ja sitä tukevia käytäntöjä sekä omaishoitajien tuen eri muotoja ja niiden toteutusta. Lisäksi soveltamisohjeessa linjataan yhtenäiset periaatteet omaishoidon toteuttamiseen Etelä-Savon hyvinvointialueella. Soveltamisohje turvaa yhdenvertaiset, yhteneväisellä tavalla koordinoidut ja kustannusten kasvua hillitsevät palvelut ja luo perustan kaikkien osapuolten oikeuksiin ja velvollisuuksiin.
Soveltamisohjeessa noudatetaan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja asetuksia:

  • Laki omaishoidon tuesta (937/2005)
  • Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista, asiakaslaki (812/2000)
  • Asiakasmaksulaki (939/2005)
  • Hallintolaki (434/2003)
  • Sosiaalihuoltolaki (1301/2014)
  • Tapaturmavakuutuslaki (608/1948)
  • Kunnallinen viranhaltijain ja työntekijäin eläkelaki (549/2003)
  • Työsopimuslaki (55/2001)
  • Lastensuojelulaki (417/2007)
  • Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä (569/2009)
  • Perhehoitolaki (263/ 2015)

    Omaishoidon palvelulupaus omaishoidettavalle ja omaishoitajalle:

    Omaishoitoperheet ovat yhdenvertaisia ja perheet osallistuvat palveluidensa suunnitteluun sekä arviointiin.
    Omaishoitoperheelle turvataan yhdessä sovitut, oikea-aikaiset ja yksilölliset palvelut.

lisätietoja

Etelä-Savon kaikenikäisten omaishoidon sääntökirja (PDF)

Tämä sääntökirja sisältää tietoa siitä, miten Etelä-Savon hyvinvointialue järjestää, tuottaa ja toteuttaa omaishoitoa tukevia palveluja. Sääntökirjassa kuvataan omaishoidon tuen toimintamalli, tunnistamisesta omaishoidon päättymiseen liittyviä ja sitä tukevia käytäntöjä sekä omaishoitajien tuen eri muotoja ja niiden toteutusta.

Omaishoidon palvelulupaus omaishoidettavalle ja omaishoitajalle:

Omaishoitoperheet ovat yhdenvertaisia ja perheet osallistuvat palveluidensa suunnitteluun sekä arviointiin. Omaishoitoperheelle turvataan yhdessä sovitut, oikea-aikaiset ja yksilölliset palvelut.

lisätietoja

Ikäihmisten ja vammaisten perhehoidon soveltamisohje 2024 (pdf)

Tässä soveltamisohjeessa kuvataan, kuinka Etelä-Savon hyvinvointialueella toteutetaan ikäihmisten ja vammaisten henkilöiden toimeksiantosopimussuhteista perhehoitoa. Soveltamisohjeen tavoitteena on yhtenäistää perhehoidon toteuttamistapa Etelä-Savon hyvinvointialueella. Perhehoidon soveltamisohje ohjaa perhehoitoa järjestävää hyvinvointialuetta, perhehoidossa olevaa henkilöä ja perhehoitajaa. Soveltamisohje turvaa asiakaslähtöisen perhehoidon laadun edellytykset ja perustan sekä kaikkien osapuolien oikeudet ja velvollisuudet.
Soveltamisohjeessa kuvataan perhehoidon keskeiset käsitteet, perhehoidon toteuttaminen, korvausperiaatteet, perhehoitajan asema, tuen muodot sekä niiden toteuttaminen. Perhehoitoon liittyvä lainsäädäntö on koottu liitteeseen 1.
Etelä-Savon aluehallitus hyväksyy soveltamisohjeessa olevat perhehoitajien palkkiot ja kulukorvaukset sekä asiakasmaksut Etelä-Savon hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisessa toimielimessä. Soveltamisohjetta päivitetään ikäihmisten ja vammaisten perhehoidon koordinaattorien toimesta vuosittain huomioiden muun muassa indeksikorotukset perhehoidon palkkioihin, kulukorvauksiin ja asiakasmaksuihin. Muita muutoksia soveltamisohjeeseen tekee tarvittaessa hyvinvointialueen perhehoidon työryhmä, jossa on mukana perhehoitajien edustaja. Tämän työryhmän tekemät muutokset hyväksytään hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisessa toimielimessä.

Perhehoidon Palvelulupaus:

Perhehoito voi olla joko lyhyt- tai pitkäaikaista perustuen yksilölliseen hoito- ja palvelusuunnitelmaan / asiakassuunnitelmaan. Perhehoitoa voidaan toteuttaa myös osavuorokautisena, joko päivä- tai yöaikaisena. Perhehoito tapahtuu perhehoitajan tai asiakkaan yksityiskodissa.
Soveltamisohje ja säännöllinen palautteiden kerääminen sekä yhteistyö perhehoidon koordinaattorin sekä perhehoidon palveluohjaajan ja perhehoitajan, asiakkaiden ja heidän omaisten sekä muiden perhehoidon yhteistyö tahojen välillä turvaa asiakaslähtöisen perhehoidon laadun edellytykset ja perustan.