Mäntyharjun museo on Mäntyharjun kunnan omistama, sivutoiminen, ei-ammatillisesti hoidettu paikallismuseo. Museoihin lukeutuvat Iso-Pappilan museoalue sekä Miekankosken Uittomuseo.
Iso-Pappilan museoalueen painopiste on vaihtuvissa näyttelyissä sekä tallennustoiminnassa. Uittomuseossa on keskitytty perusnäyttelyyn sekä uittokulttuuria esitteleviin tapahtumiin. Museot ovat avoinna kesäisin.
Mäntyharjun museon tallennustoiminta keskittyy kunnan lähihistoriaan aina 1950-luvulta nykypäivään. Museo ylläpitää ja vahvistaa mäntyharjulaisten ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museon kokoelmiin talletetaan alueen kulttuuriperintöä. Tallennuksen ensisijaiset painopistealueet ovat huvila-, mökki- ja loma-asuntokulttuuri Mäntyharjulla sekä mäntyharjulaiset teollisuuselinkeinot, niiden tuotanto ja työkulttuuri. Museokokoelmien hoitamista ja kartuttamista ohjataan kokoelmapoliittisella ohjelmalla (KOPO).
Kenelle ja millä ehdoin
Museotoiminnan tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa väestön ymmärrystä kulttuurista, historiasta ja ympäristöstä. Museot ovat avoimia kaikille.
Museot huolehtivat kulttuuri- ja luonnonperinnön tallentamisesta ja säilyttämisestä tuleville sukupolville. Samoin museot jakavat näyttelyillä ja julkaisuilla tietoa yleisölle sekä harjoittavat tutkimusta ja opetusta.
Museolaki
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920729
Yhteystiedot
Kulttuuripalvelut
Kulttuuripalveluiden sähköpostiosoitteet ovat: kulttuuri@mantyharju.fi, kino@mantyharju.fi ja museo@mantyharju.fi
Museo
Museon sähköpostiosoite.
Iso-Pappilan museoalue
Iso-Pappilan museoalueella sijaitsee Mäntyharjun museon näyttelytilat. Museo esittelee ja tallentaa Mäntyharjun historiaa. Museo on saanut nimensä rovasti A. A. Bernerin aikana rakennetusta kirkkoherran pappilasta, joka valmistuttuaan vuonna 1812 oli pitäjän toiseksi suurin rakennus heti kirkon jälkeen.
Pihapiiriin kuuluu myös 1800-luvulta peräisin oleva väentupa ja suuri kivinavetta, joka on rakennettu vuonna 1899. Lisäksi alueella on riihi, paja, kellareita, aitta, halkovaja-vaunuliiteri sekä puutarha.
Päärakennuksessa, Iso-Pappilassa, on vuosittain esillä vaihtuva teemanäyttely.
Väentupaan on sisustettu tyypillinen mäntyharjulainen maalaistalon tupa. Väentuvasta löytyy myös Mäntyharjun lähihistoriasta kertova näyttely, joka on koottu matkakuvaaja Nestor Kurvisen kuvien kautta.
Navetan yläkerrassa on näytteillä monipuolinen kokoelma hevosvetoista ajokalustoa. Navetan alakerrasta löytyy kertauskurssina edellisten kesien erikoisnäyttelyitä sekä Taidekeskus Salmelan kokoelmiin kuuluvia kuvanveistäjä Nina Ternon veistoksia.
Museo on maksuton.
Käyntitiedot
52700 MÄntyharju
Miekankosken uittomuseo
Miekankosken uittomuseo sijaitsee aidossa tukkilaisympäristössä Miekankoskella, noin 10 kilometrin päässä Mäntyharjun kirkonkylästä. Kun Saimaalta rakennettiin oikoreitti Mäntyharjun vesistöön vuonna 1910, niin Miekankoskesta tuli kahden tärkeän uittoväylän risteyskohta. Paikalle rakennettiin uittotupa, paja ja varasto - nykyiset rakennukset ovat peräisin 1940-luvulla.
Uitto Miekankoskessa päättyi vuonna 1975 ja alue kunnostettiin museo- ja matkailukäyttöön vuonna 1990. Uittomuseo siirtyi Mäntyharjun kunnan omistukseen vuonna 1996. Uittotuvassa toimii nyt kahvila ja sen viereisessä varastorakennuksessa on Uittomuseon näyttely.
Turun rauhassa vuonna 1743 Ruotsin ja Venäjän valtakuntien raja määriteltiin kulkemaan Miekankosken kautta, mistä paikalla on merkkinä Turun rauhan muistomerkki ja paikan historiasta kertova taulu.
Museoon on vapaa pääsy.
Käyntitiedot
52700 MÄntyharju
Vanha-Rantalan talomuseo
Vanha-Rantala toimi yksityisenä talomuseona jo vuonna 1963, ja sitä hallinnoi vuonna 1959 perustettu Pertun säätiö. Se lopetti toimintansa vuonna 1988, jolloin talomuseo siirtyi Pertunmaan kunnan omistukseen ja kuntaliitoksessa Mäntyharjun kunnalle 2025.
Talomuseoon kuuluvat osin 1700- ja osin 1800-luvulta peräisin olevan päärakennuksen lisäksi maakellari, tolla eli talousrakennus, sauna 1930-luvulta sekä luhti-aitat.
Käyntitiedot
19430 Pertunmaa
Mäntyharjun museon Facebook-sivu
Mäntyharjun museon Facebook-linkki