Mielen hyvinvointi ja riippuvuudet
Mielen hyvinvointi on tärkeä osa ihmisen kokonaishyvinvointia. Mielen hyvinvointi on voimavara, joka ei riipu vain yksilön ominaisuuksista. Myös yhteiskunnallisilla ja kasvuympäristöön liittyvillä tekijöillä on suuri merkitys. Voit huolehtia mielen hyvinvoinnista samoilla keinoilla kuin fyysisestä hyvinvoinnista; syömällä hyvin, nukkumalla riittävästä, liikkumalla sekä välttämällä liiallista päihteiden käyttöä. Mielekäs tekeminen arjessa sekä positiiviset ihmissuhteet ovat myös tärkeitä tekijöitä mielen hyvinvoinnille.
Kova stressi arjessa tai muut vastoinkäymiset ja haasteet elämässä ovat mielen hyvinvoinnin riskitekijöitä. Meistä jokainen kohtaa elämässään erilaisia ongelmia. Suru ja pettymys kuuluvat elämään siinä missä ilo ja onni. Emme aina voi vaikuttaa niihin olosuhteisiin, joissa elämme ja asioihin, joita kohtaamme, mutta voimme pyrkiä vaikuttamaan siihen, miten asioihin suhtaudumme. Ilon ja kiitollisuuden löytäminen myös vaikeuksien keskellä edesauttaa mielen hyvinvointia. Älä kuitenkaan väkisin pyristele irti vaikeista tunteista.

Näillä keinoilla voit tukea mielen hyvinvointia:
- Terveellinen ruoka
- Riittävä uni
- Liikkuminen ja ulkoilu
- Ystävät ja kaverit
- Mieluisat harrastukset
- Kiitollisuus
- Omien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen
Mieli ry:n sivuilta löydät tietoa ja harjoituksia mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.
Mielenterveystalosta löydät tietoa mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen ja mielenterveyden haasteisiin.
Oivan sivuilta löydät muun muassa erilaisia keskittymis – ja tietoisuusharjoituksia.

Riippuvuudet
Ihmisillä esiintyy erilaisia riippuvuuksia, mutta yhteistä niille on jonkin aineen käytön tai toiminnan pakonomaisuus. Riippuvuussairaus voi aiheuttaa terveydellisiä, taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia ihmiselle itselleen, mutta riippuvuus vaikuttaa merkittävästi myös läheisiin. Riippuvuuksien syntyyn vaikuttavat paitsi yksilön ominaisuudet ja toiminta, myös yhteiskunta ja yhteisöt, jossa elämme. Mielenterveydenhäiriöt voivat lisätä riskiä erilaisiin riippuvuuksiin ja ihminen voi sairastua missä iässä hyvänsä.
Jos sinulla on huoli omasta tai läheisesi mielen hyvinvointiin, päihteiden käyttöön tai digi – tai rahapelien pelaamiseen liittyen, älä epäröi ottaa asiaa puheeksi ja hakea apua itsellesi tai läheisellesi. Voit hyödyntää myös itsearviointikyselyjä sekä omahoito-ohjelmia. Ne on tarkoitettu lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveys- ja riippuvuusongelmiin. Haasteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Apua on saatavilla ja on rohkeutta hakea sitä.
Päihdelinkin sivuilta löydät tietoa erilaisiin riippuvuuksiin liittyen.
Löydä vertaisia päihdelinkin vertaistukikanavalta.